"Kiertueen paras akustiikka!"

Jazztrio Herd

Marko Tuovinen

Jazztrio HERD Kino Mantsissa Jazzkerho -76 tuomana.

Ukulelebasso ja rukouskellot

Uusimpien kappaleidensa kanssa liikkeellä ollut Herd-trio otti Kino Mantsissa lavan haltuunsa jo ensinuoteilla, kiitos virtuoosimaisten soittajien mutta myös elokuvateatterin punaisten verhojen: vibrafonisti Panu Savolainen oli itsekin huomannut ”twinpeaksmäisen” tunnelman, joka tuntui jopa kuuluvan Herdin soittaessa taianomaisesti hiljenevää Simon&Garfunkel -kappaletta Sound of silence. Se olikin konsertin ainoa muisto yhtyeen parivaljakon kappaleiden sovituksista, muuten konsertti kulki uusimman levyn sävelissä.
– Kuulostaa siltä, että nyt ollaan paikassa, jossa on kiertueen paras akustiikka. Enkä sano tätä jokaisen konsertin alussa, totesi Savolainen viritellessään konserttia vauhtiin.
Hienoa musiikkia täydensi Savolaisen kodikas jutustelu kappaleiden välissä, hän kertoi tarinoita kappaleiden takaa ja esitteli myös konsertissa kuultuja vähintään erikoisia soittimia: Mikko Pellisen ukulelebasso kiinnostaa kuulema aina konserteissa, samoin kuin rummuissa olevan Tuomas Timosen ulkomaankeikoilta mukaansa löytämät kilisevät ja helisevät soittimet.
– Ukulelebasso löytyi Etiopiasta, kun olimme Suomi 100 -juhlavuoden merkeissä siellä soittamassa. Omien soittimien kuljettaminen oli hankalaa, ja etsimme paikan päällä lainasoittimia. Ukulelebasso osoittautui toimivaksi ratkaisuksi. Se on pieni mutta voimakas soitin, kertoi Savolainen.
Herd vieraili Ilomantsissa 10-vuotisjuhlakonserttinsa merkeissä, ja sitä oli kuuntelemassa Kino Mantsissa parikymmentä ihmistä.
Tapahtuman järjestivät joensuulainen jazzkerho sekä Blueberry hill -yhdistys Ilomantsista. Arto Liimatta yhdistyksestä kertoo, että jazztapahtumien tulevaisuus on Ilomantsissa vielä auki kevään osalta, mutta loppukesästä on tavoitteena olla taas mukana Karhu- ja Villiruokafestivaaleilla.

(Leila Virnes, Pogostan Sanomat 7.11.2019)

Panu Savolainen - vibrafoni
Mikko Pellinen - basso
Tuomas Timonen - rummut

Valokuvat: Marko Tuovinen

 

Jazzkerho -76 maakuntakeikka!